Tutorial | Cara Mudah Untuk Comment Di Blog

>> Thursday, November 11, 2010

Hai korang semua..Entry kali ni aku nak share dengan korang semua pasal macam mana nak memudah kan korang nak comment di blog yang korang lawati..Korang kan rajin mengomen, so dengan cara ni korang lagi la senang nak drop comment..Semudah a,b,c...hahahaha..

Sumer orang tahu yang bila kita nak komen di mana2 entry di blog orang, kita kena la masukkan kita punya nama, email, website..Bagi aku ini amat la leceh, Sebab aku sendiri kalau tak guna benda ni, memang malas la nak komen..Nak komen, tapi sebab malas nak fill up segala macam name la, email la..So terus malas nak komen..Kejam bukan aku?:-)


So nak senang kan cara nak komen, korang boleh guna easy comment..Senang je nak guna kan, just add on je pada browser korang, pastikan guna cik mozilla firefox la ye..:-) Senang je, korang just klik kat sini. Make sure korang allow la dulu ye jika nak gunakan kalau mozilla mintak kebenaran..


Bila dah siap install, easy comment nie akan ada kat bawah, penjuru bawah belah kanan, senang nak faham dekat atas jam lah..Macam kat gambar bawah ni.

easy comment akan berada di sini, tengok anak panah.

So korang klik pada easy comment yang kat bawah tu untuk korang isi ape yang perlu dan berkaitan dengan korang..Korang isi la name, email, website korang kat situ..Easy comment ni boleh ada banyak account jugak, so kalau korang share laptop ngan awek ke, same2 ada blog, ko satu account, awek satu account..So bila time nak komen, just guna la account masing2. 

Isi nama, email, website

So bila da siap isi sume tu, boleh la guna..Jom tengok cara nak gunakan pulak ye...Contoh kat bawah ni, aku masuk kat satu blog, dan aku nak comment..


Cara nak guna senang je, bila korag nak komen, korang just klik ke pada easy comment kat bawah tu, secara automatik di bahagian nama, website dan email akan diisi dengan maklumat yang korang dah set kan tadi..just korang boleh terus mengomen je la, tak perlu nak taip2 da..:-)

Itu je la, aku tak tahu la korang faham ke tak, senang je nak gunakan..Entry ni lame da duk kat dalam draft..Tak buat2..Kemalasan melanda diri..Diharap dapat membantu, so lepas nie, takda alasan dah, mesti komen di blog jarimerah ye..:-)

p/s : Sape g petang nie gigi party?dah lame tak jumpa blogger2 lain...Sape yang g, jumpa disana ya..

5 comments:

Azuan November 11, 2010 at 11:54 PM  

dah jrang pakai mozilla..hoho

redfingger November 12, 2010 at 11:53 PM  

bean : sharing is caring, ahaks...:-)

azuan : same la, guna time nak pakainie je la..:-)

rockinsudu November 13, 2010 at 1:06 AM  

nice info. tp aku pakai chrome. ade x extention dye yg same function?

redfingger November 13, 2010 at 2:00 AM  

rockinsudu : x pasti plak..nie je yg tau...x berape tau sgt bab2 mcm nie..tau sikit2 just share je..:-)

Post a Comment

  © Setelah digodek-godek.....inilah... MARLBORO MERAH by JariMerah 2010

LOMPAT KE ATAS