BLOGGING TIPS DARI BEAUTIFULNARA YANG HEBAT!!!

>> Thursday, February 18, 2010

Bosan la pulak hari nie.Hari nie pulak tak berapa panas,tak berapa sejuk.Cam suam2 kuku je pulak..I like!!!:-) So aku pun plan nak buat n3 nie.N3 yang nak bagi korang tips, tips ni dapat dari seorang otai yang hebat da cool punya blogger..:-)siapakah dia????sape lagi kalau bukan beautifulnara! Jom kita same2 usha ape blogging tips yang beautifulnara nie bagi ek..siyes, dia nie memang x kedekut ilmu punye lah!aku gerenti!!!:-)Jom, jom, jom!!

1) TEMPLETE YANG SIMPLE
Blog kena la ada templete @ layout yang simple sajork.Tak perlu nak terlalu berat sangat sebab nanti readers serabut mata nak tengok.Kalau tengok da serabut, kompem dia tak nak baca.Elakkan letak plug in @ widget yang terlalu banyak sebab nanti blog jadi berat a.k.a lambat loading dan buat readers korang g masak nasik dulu sementara nak tunggu blog korang loading.ohhh!!!sungguh tak wajar!:-)

2) JANGAN TULIS SKEMA SANGAT
Cara penulisan korang jangan terlalu skema sangat, nanti readers korang akan rasa macam baca buku teks sejarah sekolah menengah pulak..:-) Kalau nak guna bahasa rojak pun apa salah nya, tapi jangan la guna short form sampai orang tak faham.Guna ayat yang mudah2 sajork.Jangan tulis macam suratkhabar pulak, sebab readers suka benda yang simple.

3) KELAKAR
Ha...yang nie penting kot.Sebab bila nak tulis blog, cuba lah tulis dengan cara yang kelakar.Beautifulnara cakap tips yang ke 3 nie memang boleh buat kita ada loyal readers.Sebab lagi kelakar cara penulisan korang, lagi orang suka dan kompem datang lagi blog korang.Cuba jugak selitkan gambar2 kelakar @ ape2 gambar pun @ dialog yang kelakar.Jangan penuh dengan tulissan je.Bernanah mata baca nanti..:-)

4) TAJUK ENTRY YANG MELETUP
Cuba buat tajuk n3 tu dengan best.I mean tajuk n3 tu kena la meletup, luar dugaan!:-) Letak je tajuk yang boleh buat readers bila tengok, terus dia nak baca tanpa tunggu2 lagi.Tajuk n3 penting tau, sebab kalau tajuk nye biase je, orang pun macam tak berapa minat nak baca walaupun isi n3 2 best.So fikirkan tajuk yang meletup kebabooommmm!!:-)

5) CREATE NAMA BLOG YANG BAGUS
Cuba cipta nama blog korang yang bagus sebab nama blog ni boleh jadi identiti card kita nanti.So make sure name blog kt best @ unik @ mudah di ingat @ tak panjang sangat!Buat simple2 je.Macam name beautifulnara, nama dia tu je memang da unik gile.Macam tu la maksud aku..:-)

6) LISTEN TO THE  READERS
Selalu la bertanya kepada kt nye readers, ape yang diorang nak kt tulis dalam blog.Ape isu yang diorang suka baca, tanya ok tak layout blog kt, tanye la segala nye.Sebab diorang yang nak baca.So ape citarasa diorang adalah penting untuk kt utamakan..:-)

7) TULIS BLOG PADA WAKTU MALAM
Tips yang ke - 7 nie mungkin mengikut kesesuian masing2 la kot.Mungkin ada yang tak suka tulis waktu malam.Tapi bagi aku sendiri, idea yang banyak akan datang dengan mencurah2 macam hujan turun time musim tengkujuh adalah pada waktu malam.Tapi ikut la masing2 punya time..:-)

8) HENTAM BLOGGER YANG BESAR2
Maksud tips yang ke- 8 nie bukan la ko g pukul dia.Ish, x macam tu.Maksudnya cuba la buat review pasal blogger2 hebat nie.Tapi tajuk nye mesti menarik la, baru orang nak baca.(sila rujuk tips yang ke - 4)

9) JANGAN TULIS PASAL BENDA YANG KORANG TAK SUKA @ TAK TAHU
Ini memang bahaya.Jangan tulis pasal benda yang korang tak tahu.Sebab takut faktanye jadi salah pulak.Tulis je pasal sesuatu yang korang master.Contohnye kalu korang teror edit gambar @ photography, tulis la pasal benda tu, buat tutorial ke.Jangan la tulis pasal gosip plak, memang tak jadi la nanti..

So tu lah je tips untuk berblogging yang diberikan oleh beautifulnara.Jom kt same2 buat.Mane tahu kt pun blh jadi macam beautifulnara.Seorang blogger yang traffic dia main juta2 je.:-)

picture: credit to pakcik google

p/s : Korang rasa tips nie bagus x?aku rasa memang bagus!Cuba kt buat tips nie then tengok nuffnang kt ada perubahan tak?

12 comments:

PEJUANG KESENIAN EXTREME February 18, 2010 at 1:49 PM  

Tip yg berguna tapi banyak aq dah langgar...

Eldy February 18, 2010 at 1:55 PM  

terasa gua sebab baru upgrage blog menjadi berat.. xpe, ada juga top blogger yg layout dia loading x habis2 xD

Aus February 18, 2010 at 3:44 PM  

hohohoh..
cayalah..bob sduah membuat tips..
hahahaha..

name blog aku bagus x bob ? hahahak

helena's February 18, 2010 at 3:52 PM  

nanti nak amik tips nih eh..nak buat entry jugak..hohoho

miss norafizan February 18, 2010 at 4:12 PM  

caya la u babe!! :) **2 tumbs up** :p
i tgah usaha nk tukar header nih..nnt i tukar u pya ye.. ;p

enyheartsdiamond February 18, 2010 at 6:31 PM  

cara eny mmg cmni da pon..jenaka ja kurang :D

beautifulnara February 18, 2010 at 8:30 PM  

hohoho.
tima kasih kerana menulis tips dari saya.
saya sendiri pun kadang-kadang terlupa dengan tips yang diberi.
jom praktikkan beramai-ramai.

pink_butterfly February 21, 2010 at 2:17 PM  

trima kasih atas tips-nya ya pakk...


=)

redfingger February 21, 2010 at 8:58 PM  

tq pengomen2 sumer...sedakar berkongsi dari otai yang berkongsi tips..:-)tp beautifulnara...

zahir adnan February 28, 2010 at 1:13 AM  

gua bru lg dlm blogging ni..tq

Post a Comment

  © Setelah digodek-godek.....inilah... MARLBORO MERAH by JariMerah 2010

LOMPAT KE ATAS